×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Elektrik ve Enerji
Elektrik ve Enerji

Günümüzde enerjiye çok fazla ihtiyaç duyulmakta ve enerji sektörü gittikçe daha çok önem kazanmaktadır. Enerji ile ilgili katı, sıvı, gaz yakıtlar, enerji üretim tesisleri, enerji nakli ve enerji kullanan sistemler günümüzde geçerliliği yüksek düzeyde olan iş alanlarıdır. Bunun yanı sıra teknolojinin gelişmesine bağlı olarak ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri de her geçen gün önem kazanmakta ve hayatımızın tüm noktasında yer almaktadır. Dolayısıyla Elektrik ve Enerji Bölümü’nde enerji sistemleri ve tesisat teknolojilerine yönelik iki farklı program olarak eğitim verilmektedir. Bölüm mezunları, tekniker unvanlı nitelikli elemanlar olarak, her türlü tesisin ve tesisatın kurulmasında, işletmelerin sürekli çalışmasında, cihaz ve aletlerin kontrolü, bakımı ve tamiratında, fabrikalarda, üretimin sürekliliğinde, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımında görev alacak olmaları açısından, sektör için son derece önemlidirler.

Bu bölüm altında Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı ile Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı bulunmaktadır.


GAZ VE TESİSATI TEKNOLOJİSİ PROGRAMI


Kuruluş

Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında açılmıştır. Program TYT puanı ile öğrenci almaktadır.

Kazanılan Derece

Gaz ve Tesisatı Teknikeri Derecesi, Önlisans diploması

Program Profili

Endüstriyel alanlardaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan bu programda İki yıllık eğitim süresince Doğalgaz Tesisatı, Isıtma Tesisatı, Havalandırma ve Sıhhi Tesisat alanlarında teorik ve pratik olarak eğitim verilmektedir. Bu programda mekanik tesisat işlerinden anlayan, tesisat projelerini uygulayabilen ve uygulatabilen, bir CAD yazılımında proje çizebilen, pratik tecrübesi olan, modern, çağdaş ve en son teknolojilerle bina donatımını yapabilen teknikerler yetiştirilmektedir. Programda okutulan teorik derslerin yanı sıra program atölyesinde uygulamalı ve bilgisayar destekli dersler ile öğrencilerin projelendirme yeteneklerinin ve teknik düşünme kabiliyetlerinin gelişmesine imkân sağlanmaktadır. Programa, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları’nın İnşaat Teknolojisi alanı ve tüm dalları, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı ve tüm dalları ile Gemi Yapımı alanı Gemi Donatı dalında lise eğitimi alan adaylar ek puan alarak diğer liselerden eğitim alan adaylar ek puansız TYT puanıyla yerleşebilirler.

Staj ve Uygulama İmkânları

Öğrencilerimiz teorik bilgilerin yanı sıra, staj çalışmaları ile okulda edindikleri bilgileri iş ortamında uygulama imkânı bulmaktadırlar. Program öğrencileri derslerle ilgili uygulamalarını ve stajlarını gaz dağıtım kuruluşları, belediyelerin altyapı işletmelerinde, orta ve büyük ölçekli doğalgaz firmaları ve ısı teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda yapmaktadırlar.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu program, doğalgaz, ısıtma ve sıhhi tesisat alanlarına Türkiye genelinde ihtiyaç duyulan ara eleman yetiştirmektedir. Mezun öğrencilere ön lisans diploması ile “Tekniker” unvanı verilir. Mezunlar; başta doğal gaz kullanılan şehirler olmak üzere sanayi kuruluşlarında, orta ve büyük ölçekli kamu kuruluşları, doğalgaz dağıtım şirketleri, inşaat şirketlerinin yapı tesisat grupları, gaz tesisatı yapan özel şirketler ve ısıtma sektöründeki tüm kuruluşlarda tekniker olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi iş yerlerini kurarak malzeme satışı, danışmanlık ve taahhüt işleri de yapabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Program öğrencileri diğer meslek yüksekokullarındaki Gaz ve Tesisatı Teknolojisi programlarına yatay geçiş yapabilirler. Programdan mezun olan öğrenciler ise Mühendislik Fakülteleri Makine Mühendisliği ile Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümlerine ve Teknoloji Fakültelerinin Enerji Sistemleri bölümlerine dikey geçiş yapabileceklerdir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


PROGRAM YETERLİLİĞİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü: Öğr. Gör. Mehmet BAYRAK

Kayseri Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO Talas/KAYSERİ

Mail: mehmetbayrak@kayseri.edu.tr