×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü
Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü

Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Bölümümüz Yüksekokulumuz bünyesinde 1998/1999 eğitim-öğretim yılında kurulmuştur. Bu bölüm altında Kimya Teknolojisi Programı ve Laboratuvar Teknolojisi Programı bulunmaktadır.


KİMYA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI


Kuruluş

Kimya Teknolojisi Programı Yüksekokulumuz bünyesinde, 1998/1999 eğitim-öğretim yılında Boya Teknolojisi Programı olarak kurulmuş ve 2008 eğitim öğretim yılından itibaren de isim değiştirerek Kimya Teknolojisi adını almıştır. İki yıllık bir eğitim sürecine sahiptir. Dört sömestri olarak Kimya ve kimyasal işlemler ile ilgili dersleri içeren sayısal bir eğitim öğretim programına sahiptir. Program bünyesinde öğrencilerimizin kullanabileceği üç laboratuvar bulunmaktadır. Bölümümüzde 5 öğretim üyesi ve bir öğretim görevlisi ile akademik faaliyetler sürdürülmektedir.

Kazanılan Derece

Kimya Teknolojisi Teknikeri Derecesi, Önlisans diploması

Program Profili

Programın temel amacı; Kimya ve kimya yan sanayisinin ihtiyaç duyduğu ara eleman olarak çalışabilecek kimya teknikerleri, hastanelerin biyokimya laboratuvarlarında görev alacak laboratuvar elemanları ile gıda sektöründe çalışabilecek kaliteli teknikerlerin yetiştirilmesidir. Mezunların kimyanın çok farklı dallarında çalışma ihtimalleri nedeniyle eğitim öğretim programında da çeşitlilik sağlanmaya çalışılmaktadır. Bunlara ilave olarak bu program hem kimyanın temel ilkelerini hem de teknoloji içeren özel cihazları çalıştırma ve kontrol etme becerisini öğrenciye kazandırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans programına TYT puanı ile ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme esaslarına göre yerleştirilmektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezun olan öğrenciler “Tekniker” unvanı alırlar. Bu programdan mezun olacak öğrenciler endüstrinin işletme, kalite kontrol ve kimya laboratuvarlarında, kimyasal madde pazarlama ve satış departmanlarında, sağlık ve araştırma ve deney merkezlerinde teknik eleman olarak çalışma imkanı bulabilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Programdan mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile

  • Çevre Mühendisliği
  • Kimya
  • Biyokimya Kimya Mühendisliği
  • Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı
  • Kimya Kimya ve Süreç Mühendisliği
  • Lif ve Polimer Mühendisliği
  • Malzeme Mühendisliği
  • Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  • Nanobilim ve Nanoteknoloji
  • Polimer Mühendisliği

Lisans alanlarından birinde kariyer yolculuğuna devam edebilirler.


TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


PROGRAM YETERLİLİĞİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Nilgün KUŞÇULU

Kayseri Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO Talas/KAYSERİ

Mail: nilgunkusculu@kayseri.edu.tr




LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ PROGRAMI


Kuruluş

Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu bünyesinde Laboratuvar Teknolojisi Programı 09.01.2019 tarih ve 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca 2019 yılında açılmıştır.

Kazanılan Derece

Laboratuvar Teknolojisi Teknikeri, Önlisans diploması

Program Profili

Bu program, çeşitli sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu, kimya ve/veya Biyolojik işlemler sektöründe vasıflı eleman yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bu programı başarı ile mezun olan öğrenciler "Laboratuvar Teknikeri" unvanını almaya hak kazanırlar. Bu program, mezunlarını çeşitli laboratuvar ortamlarında çalışmaya hazırlar ve öğrencilere kimya mühendisleri ve kimyagerlerin gözetimi altında çalışırken kimyasal ve kimyasal ürünler geliştirmeyi öğretir. Bu programlara kayıtlı öğrenciler, kimyasal teoriyi sağlam bir şekilde geliştirirler ve bu teoriyi laboratuvar projelerini tamamlayarak nasıl uygulayacaklarını öğrenirler.

Mezunların İstihdam Profilleri

Laboratuvar teknolojisinde bir ön lisans derecesi, öğrencileri bilimsel deneyleri güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için çeşitli kimyasallar ve ekipmanlarla çalışmaya hazırlar. Bu programlar mezun olduktan sonra daha yüksek eğitim seviyelerine zemin hazırlayabilir. Laboratuvar Teknikerleri genellikle iş yerinde deneyim kazanarak laboratuvar amirleri olarak ilgili pozisyonlara geçebilirler. Kimya biliminde, laboratuvar yönetiminde veya benzer bir alanda lisans derecesi bu süreci hızlandırabilir. Bunun için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Laboratuvar Teknolojisi Program öğrencileri diğer üniversitelerinde bünyesinde bulunan Meslek Yüksekokullarındaki Laboratuvar Teknolojisi Programlarına yatay geçiş yapabilirler. Laboratuvar Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler ise, Fen Fakültelerinin Biyoloji ve Kimya bölümlerine, Mühendislik fakültelerinin Biyomühendislik, Genetik ve biyomühendislik bölümlerine, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Hemşirelik bölümlerine, Hemşirelik ve sağlık hizmetleri bölümlerine, Ziraat Fakültelerinin Bitki Koruma Bölümlerine, Bitkisel Koruma ve Üretim Bölümlerine, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümlerine, Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümlerine, Organik Tarım İşletmeciliği bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


PROGRAM YETERLİLİĞİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü: Dr. Öğretim Üyesi Fatma Kılıç DOKAN

Kayseri Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO/KAYSERİ

mail: fatmakilic@kayseri.edu.tr