×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
El Sanatları Bölümü
El Sanatları Bölümü

Bölümümüz 1997 yılında Halıcılık Programı ile eğitim-öğretime başlamıştır. Halıcılık programı 2000 yılında Halı-Kilim Programı şeklinde isim değiştirmiş ve 2007-2008 eğitim öğretim yılında kapatılmıştır. 2008-2009 eğitim öğretim yılında ise El Sanatları bölümü açılmış ve halen eğitim öğretime devam etmektedir. Bölümümüz bünyesinde Geleneksel El Sanatları Programı faaliyet göstermektedir.


GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI


Kuruluş

1997 yılında Halıcılık Programı ile okulumuz eğitim-öğretime başlamıştır. Halıcılık programı 2000 yılında Halı-Kilim Programı şeklinde isim değiştirmiş, 2007-2008 eğitim öğretim yılında kapatılmıştır.2008-2009 eğitim öğretim yılında ise El Sanatları bölümü altında Geleneksel El Sanatları Programı açılmıştır.2009-2010 eğitim-öğretim yılında ise Geleneksel El Sanatları Programının ll. Öğretimi açılmıştır.

Kazanılan Derece

Geleneksel El Sanatları Teknikeri Derecesi, Önlisans Diploması

Program Profili

Geleneksel El Sanatları Programının 50 kişilik kontenjanı mevcuttur. Program ÖSYM’ce yapılan YKS Sınavından alınacak TYT puanına göre öğrenci almaktadır. Geleneksel El Sanatları Programını tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavlarında (DGS)başarılı oldukları takdirde Güzel Sanatlar Fakültesinin ilgili bölümlerine ve Tasarım Fakültelerinin ilgili bölümlerine geçiş yapabilirler. Programımızın amacı geleneksel el sanatlarımızı tanıtmak, uygulamalarla yaşatmaya çalışmaktır. Ayrıca Özellikle Kayseri ve çevresi yöresel el sanatlarının araştırılarak kayıt altına alınmasının sağlanmasına katkı vermek de amaçlarımız arasında yer almaktadır.

Aşağıda programımızca yürütülen çalışmaların yapıldığı atölyeler hakkında bilgi verilmiştir:

Ebru atölyesi: Geleneksel sanatlardan olan Ebru sanatının uygulandığı atölyedir. Ebruda kullanılan toprak boyaların ezilerek elde edilmesi, kitrenin hazırlanması, ebru sanatının yapım aşamaları bu atölyede yapılır.

Dokuma atölyesi: Atölyemizde halı, kilim, cicim, sumak, çarpana(kolan), kumaş vb. dokuma teknikleri yapılmaktadır. Halı ve diğer düz dokuma tekniklerinin uygulanabilmesi için hesaplamalar yapılır, yapılan hesaplamalara göre desen ayarlanır ve çözgü çözülür. Dokumaya geçilir ve mamul elde edilir. Elde edilen mamulün son işlemleri ve kalite kontrol işlemleri de bu atölyede yapılır.

Tasarım atölyesi: Tezhip, Çini, Hat, Minyatür, Halı, Kumaş, Kilim, Cicim, Zili, Sumak, Çarpana (kolan), Vitray vb. çok çeşitli sanat ürünlerine ait motif, desen, renk, kompozisyon çalışmaları, paspartu işlemleri vb. bu atölyede yapılmaktadır. Tasarım esnasında öğrenciler ışıklı masalardan da yararlanabilmektedir. Geleneksel El Sanatları Programında 2 yıl ( 4 yarıyıl) şeklinde eğitim verilir. Öğrenciler birinci yılsonunda 30 iş günü; ikinci yılsonunda 30 iş günü olmak üzere toplam 60 iş günü zorunlu endüstriye Dayalı Öğrenim (EDÖ) stajı yaparlar. Staj eğitimi sonunda öğrenciler, mesleki deneyim kazanır, meslekleri ile ilgili iş yerlerini tanır. Okulda öğrendiklerini işletmelerde uygulamalı şekilde pekiştirir. Staj uygulamaları öğrencileri iş hayatına hazırlar.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezun öğrenciler yerel yönetimlere bağlı el sanatları kurslarında ve hapishanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde usta öğretici olarak çalışabilirler. Tekstil ve halı fabrikalarında desinatör ve kalite kontrol uzmanı olarak istihdam edebilirler. Sanat evlerinde, hobi merkezlerinde, antika evlerinde, müzelerde, müzayede salonlarında görev alabilirler. Girişimcilik yeteneğine sahip olanlar kendilerine ait atölye açabilir ya da el sanatları malzemeleri satabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Programdan mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile

  • El sanatları
  • Geleneksel Türk El Sanatları
  • Geleneksel Türk Sanatları
  • Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri
  • Halı-Kilim ve Eski Türk Kumaşları
  • Tezhip (Süsleme)
  • Tezhip

Lisans alanlarından birinde kariyer yolculuğuna devam edebilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


PROGRAM YETERLİLİĞİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü: Öğr. Gör. Elmas ŞAHANKAYA

Kayseri Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO Talas/KAYSERİ

Mail: esahankaya@kayseri.edu.tr