×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Görsel İşitsel Teknikler Ve Medya Yapımcılığı Bölümü
Basım ve Yayım Teknolojileri

Kuruluş

Basım ve Yayım Teknolojileri Programı, 2017-2018 yılında eğitim-öğretim yılı Güz yarıyılında 1. öğretim programına 60 kişi kontenjanla ilk öğrencilerini almıştır. Program iki yıllık eğitim vermektedir. Her eğitim yılı iki yarıyıla bölünmekte ve bu yarıyıllar içinde; öğrencileri basım-yayın sektörüne kalifiye olarak yetiştirecek eğitim verilmektedir.

Kazanılan Derece

Basım Yayım Teknolojileri Teknikeri Derecesi, Önlisans

Program Profili

Basım-yayım, matbaa ve ambalaj sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman yetiştirmek için bu program kurulmuştur. Öğrenciler, piyasa ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde teorik ve uygulamalı dersler görecekler, bu şekilde basım ve yayım sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman olarak çalışabileceklerdir. Okul-sanayi iş birliği ile mezuniyet öncesinde sektörle tanışacak, 3. ve 4.dönemler itibariyle Mesleki Proje dersiyle profesyonel iş hayatlarındaki çalışmak istedikleri alanlara yoğunlaşarak meslekteki başlangıçlarını yapacaklardır. Dersler; teknik, teorik ve uygulamalı içeriğe sahiptir. Mesleki İngilizce, Mesleki Satış-Pazarlama, Kalite Kontrol, Matbaa Maliyet Hesaplamaları, Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım, Ofset Baskı, Basım İşletmeciliği, Reklamcılık gibi örnek derslerle müfredat oluşturularak, sektör ihtiyaçlarına cevap vermek amaçlanmıştır. Basım Yayım Teknolojileri Programına Kayseri ve çevre iller başta gelmek üzere tüm illerdeki lise mezunları YGS-5 puan türü ile ayrıca Baskı (Ofset Baskı-Tipo Baskı), Cilt ve Serigrafi, Ciltleme ve Serigrafi, Dizgi, Fotoğraf ve Klişe, Fotoğrafçılık, Gazetecilik, Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımı, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, Organizasyon Hizmetleri, Radyo Sinema ve Televizyon, Radyo Televizyon / Radyo-Televizyon, Resim (Anadolu Kız Meslek Lisesi / Meslek Lisesi), Sanat ve Tasarım, Tasarım ve Teknolojisi / Tasarım Teknolojisi, Uygulamalı Resim (Anadolu Kız Meslek Lisesi / Kız Meslek Lisesi), Grafik ve Fotoğraf / Fotoğraf ve Grafik, Grafik / Grafik Sanatlar, Grafik Tasarım, Klasik Ciltçilik, Matbaa / Matbaacılık, Ofset Baskı, Ofset Baskı Serigrafi, Reprodüksiyon ve Klişe, Tipo Baskı, Tipo Baskı Serigrafi, Bilgi İşlem, Bilgisayar, Bilgisayar Donanım, Bilgisayar İşletimi, Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Yazılım, Bilişim Teknolojileri bölüm mezunları da ek puan alarak YGS-5 puan türü ile kabul edilmektedirler.

Mezunların İstihdam Profilleri

Program mezunları “Basım Yayım Teknolojileri Teknikeri” unvanı almaktadır. Mezunlar, aşağıda adı geçen iş kollarının birçok kademesinde ve farklı konumlarda çalışabilmektedirler; Basım-Yayım Sanayi (Ofset Baskı, Etiket Baskı, Tifdruk Baskı, Flekso Baskı, Serigraf Baskı, Dijital Baskı, Tampon Baskı, Hologram Baskı, Tekstil Baskı Sanayi) ve Baskı Sonrası Hizmet Veren İşletmeler, Basın Yayın Sanayi (Gazeteler, Dergiler, Yayınevleri, Ajanslar), Esnek Ambalaj Sanayi, Kâğıt-Karton Ambalaj Sanayi, Kâğıt ve Kâğıt Ürünleri Sanayi, Oluklu Mukavva Sanayi, Teneke Ambalaj Sanayi, Cam-Porselen Ambalaj Sanayiidir. Bu ana sektörlerin alt gruplarına ait birçok meslek dalı bulunmaktadır. (Mürekkep Üreticileri, Yardımcı Malzeme Üreticileri, Matbaa Malzeme Tedarikçileri, Masaüstü Yayıncılık Sektörü, Matbaa Makine Üreticileri, Merdane Üreticileri, Filmciler, Kalıpçılar, Klişeciler, Selefon ve Lakçılar, Kutu Kesimciler Vb.) Mezunlar, özel sektörde olduğu gibi kamu kurumlarının matbaalarında da çalışabilmektedirler (Banknot Matbaası, Devlet Malzeme Ofisi Müessesi, Üniversite Matbaaları, Askeri Matbaalar gibi)

Üst Derece Programlarına Geçiş

Basım ve Yayım Teknolojileri Program öğrencileri diğer üniversitelerinde bünyesinde bulunan Meslek Yüksekokullarındaki Basım ve Yayım Teknolojileri Programlarına yatay geçiş yapabilirler. Mezun olan öğrencilerimiz DGS sınavları ile Basın ve Yayın, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Tasarımı, Halkla ilişkiler ve Reklamcılık, İletişim, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, Medya ve İletişim, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık ve Halkla ilişkiler lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler. Mezun öğrencilerimiz ayrıca Açık Öğretim Fakültesi İşletme ve İktisat Fakültelerine direk kayıt yaptırarak eğitimlerine devam edebilmektedirler.

Program Bilgisi

Basım ve Yayım Teknolojisi Program Bilgisi İçin Tıklayınız


Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü: Öğr. Gör. Emrah DUMAN

Kayseri Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO Talas/KAYSERİ

Mail: emrahduman@kayseri.edu.tr