×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
23. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivaline, okulumuz El Sanatları Bölümünden Öğr. Gör. Zahide ŞAHİN’de davet edilmiştir.

23. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivaline, okulumuz El Sanatları Bölümünden Öğr. Gör. Zahide ŞAHİN’de davet edilmiştir.

Festivalde Yahyalı (Kayseri) Halılarında kullanılan iplerin eğrilmesinde kullanılan büküm aletleri, iplerin boyanmasında kullanılan doğal boyar madde veren bitkiler (narpuz, asma yaprağı, ceviz, kök boya vb), iplerin boyanmasında kullanılan bakır kazan, geleneksel Yahyalı Halısı dokuma tezgahları, yörenin dokuma avadanlıkları (kirkit, bıçak, makas), ipler, Yahyalı yöresine ait halı, kilim, çarpana dokumaları, Yahyalı motif ve desen çizimleri vb sergilenmiştir.

Yahyalı yöresi dokuma tezgahında festival katılımcılarına her yönüyle Yahyalı Halıları anlatılmış, Yahyalı Halısının dokunması uygulamalı gösterilmiş ve katılımcılara da uygulama yapma imkanı verilmiştir.

23. Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, Büyükçekmece Belediyesi; CIOFF, FIDAF, FIAP ve ANELSANDER işbirliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi partnerliğiyle “Sevgi Birbirimize, Barış Hepimize” sloganıyla, 27 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında yapıldı. Dünya Festivaller Birliği tarafından “Dünya’nın En İyi Kültür ve Sanat Festivali” ödülüne; 8 kez layık görülen, Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, bu yıl 64 ülkeden, 1500 kültür ve Sanat elçisinin katılımıyla gerçekleşti.

Festivalde, Uluslararası Altınköprü Halk Dansları ve Uluslararası Altınköprü Çağdaş Dans Yarışmaları, Uluslararası Heykel Sempozyumu, Uluslararası Atölye Bayramı–Geleneksel El Sanatları Sergisi, Uluslararası Güler Ertan Fotoğraf Yarışması ödül töreni ve sergisi, Köklere Yolculuk “Eşikten Yükselen Sesler, Kapı Tokmakları, Anahtarlar, Kilitler ve Şamdan” Sergisi, İstanbul’un zilleri sergisi, Su ve Flyboard gösterileri ve Türk Yemekleri Sergisi yer aldı.

23’üncü Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali için düzenlen sergi ve atölyeler dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların katılımıyla gerçekleşti. Bu kapsamda Ekolojik Baskı Atölyesi, Uluslararası Yöresel Bebek Çalıştayı ve Sergisi, Uluslararası Zeka ve Beceri (Dünya Oyunları) Atölyesi, Çalgı Yapım Atölyesi, Uluslararası El Sanatları Atölye Bayramı ‘Doğadan Gelen Zanaatlar’ Sergisi, Uluslararası El Sanatları Bayramı Sergileri, Dokuma Çalıştayı düzenlendi. Uluslararası Yöresel Bebek Çalıştayı ve Sergisi Türkiye’den 4, Rusya’dan 2, Litvanya, Kırgızistan, Özbekistan ve Hollanda’dan birer sanatçının katılımıyla gerçekleşti. Festivalin en çok ilgi gören etkinliklerinden biri olan Uluslararası El Sanatları Atölye Bayramı ‘’Doğadan Gelen Zanaatlar’’ Sergisi, İstanbul Büyükçekmece’de bulunan Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayında (Kurşunlu Han) düzenlendi ve bu yıl, 19 ülkeden 110 zanaatkarı bir araya getirdi. Dünyanın dört bir yanından festivale katılan 64 ülke, ulusal folklorik elbiseleri, kendilerine has müzikleri ve ülke bayraklarıyla Taksim’de vatandaşları selamladı.

Festivale Brezilya, Meksika, Hollanda, Azerbaycan, Türkmenistan, Hollanda, Bulgaristan, Macaristan, Japonya, Çin, Pakistan, Güney Kore ve Hindistan ve diğer ülkeler katılım sağladı. “Dünya bu festivale gelerek, dünyanın kültürünü, sanatını, geçmişteki yaşantısını öğrenmeye çalıştı. Dünya insanının yaşantı biçimini ortaya koyan el sanatları atölyesi ile halk dansları yarışmaları festivalin ana omurgaları oldu. Festival; Dünya Festivaller Birliği standartları ve onun disiplini içerisinde yapıldı.


11 Ağustos 2022 Perşembe