Kimya ve Laboratuvar Teknolojisi Programlarının DETAGEN Laboratuvarına Teknik Gezisi

Yüksekokulumuz Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Kimya Teknolojileri ve Laboratuvar Teknolojisi programlarının DETAGEN laboratuvarlarına 2 Ocak ve 4 Ocak 2023 tarihinde 2 program için 2 kez Dr. Öğr. Üyesi Nilgün KUŞCULU nezaretinde teknik gezi düzenlenmiştir.

DETAGEN 2010 yılından beri Devlet ve Özel Hastalıkların Genetiksel Hastalıkları (Down Sendromu gibi) ile ilgili analiz yapan 4 büyük laboratuvarı-4 Gözlem odası ve Numune kabul yeri olan etkin bir ARGE yeridir.

Öğrencilerimiz burada insanlardan gelen kemik iliği gibi farklı örnek tiplerini ve bunların nasıl analiz öncesi hazırlandıklarını ve bunlardan kromozom Preparatlarının moleküler Sitogenetik incelemelerini yerinde görüp bilgi aldılar.

Öğrencilerimiz, OGM, FISH, MICRO ARRAY, FROZEN yöntemleri anlatıldı. DNA'mızda KROMOZOMA paketlenmenin önemini ve mutasyonları kavradılar. Bu bilgiler Biyoteknoloji ve Biyokimya derslerinde kısmen sadece teorik anlatılmaktayken DETAGEN'de bu bilgilerin pahalı, etkin, büyük cihazlarla uygulamalarını yerinde görerek bir miktar uygulama becerisini de kazandırlar.

Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Kimyasal İşleme Teknolojileri bölümü Kimya Teknolojileri ve Laboratuvar Teknolojisi programı öğrencilerimize bilgi ve tecrübelerini aktaran DETAGEN yetkililerine ve çalışanlarına teşekkür ederiz.

Video için tıklayınız

04 Ocak 2023 Çarşamba