Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
İş Sağlığı ve Güvenliği

Kuruluş

2007 yılında Erciyes Üniversitesi Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır. 2014 yılından itibaren Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu’nda eğitim-öğretime devam etmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri, Önlisans

Program Profili

İş sağlığı ve Güvenliği programı kamu ve özel sektörde çalışabilecek uzman adayları yetiştiren iki yıllık bir programdır. Öğrencilerimizin eğitim hayatları boyunca alacağı dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Önlisans yerleştirme sınavı sonucu bu programı tercih eden öğrenciler birinci sınıfta matematik, yabancı dil, genel kimya, bilgisayar gibi ortak derslerin yanı sıra iş güvenliğine giriş, ergonomi, işçi sağlığı, iş hukuku, acil durum yönetimi gibi bölüm derslerini alarak birinci sınıf eğitimlerini tamamlar. İkinci sınıfta bölüm dersleri ağırlıklı olup yönlendirilmiş çalışma dersi ile ilgi duydukları bir konu belirleyerek araştırma yaparken, mesleki uygulama dersi kapsamında son yarı dönem boyunca gitmiş oldukları bir işletmede derslerde yer alan teorik bilgileri hayata geçirmiş olurlar. Ayrıca yaz dönemlerinde yapacakları staj ile meslek hakkında daha fazla bilgi edinirken farklı sektörlerdeki uygulamaları da tanıma şansı edinirler.

Mezunların İstihdam Profilleri

Programın amacı, kamu ve özel sektöre ait tüm kurum ve kuruluşların ihtiyacı olan ve bir işyerinin tüm iş güvenliği sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri ve yetenekte “İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri” yetiştirmektir. İş Sağlığı ve Güvenliği programından mezun öğrenciler kamu ve özel tüm sektörlerde çalışabilmektedirler. İnşaat, maden, tersaneler, tekstil, metalden eşya sanayi, mobilya, gıda, hayvan çiftlikleri, et kombineleri, içecek imalatı, deri imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, kimyasal ürünler imalatı, makine ve ekipmanları imalatı, boya ve kimyevi madde imalatı, küçük sanayi işletmeleri, hastaneler, bankalar, oteller, eğitim kurumları, dershaneler, lokantalar, tarım işletmeleri gibi çok geniş bir çalışma alanına sahiptir. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek üzere Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilen “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) bünyesinde işe başlayabilirler. Tüm bu sektörlerde istihdam edilebildikleri gibi kendilerine ait Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB)’ de kurarak serbest çalışma olanağı bulabilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Programdan mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, İşletme, İşletme Yönetimi, Sağlık Yönetimi Sosyal Hizmetler Lisans alanlarından birinde kariyer yolculuğuna devam edebilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Program yeterlilikleri matrisi (İSG) için tıklayınız

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Program Koordinatörü: Öğr. Gör. Hatice ÖZDEMİR